Derbykollen: GAIS (eller: Allt du inte behöver  veta om våra lokalrivaler)
Ernst Andersson singlar slant. Fotot togs den 20:e mars 1937 i samband med en hemmamatch mot GAIS i Göteborgsalliansens "träningsparad".

Derbykollen: GAIS (eller: Allt du inte behöver veta om våra lokalrivaler)

Derbyhistoria En återblick på GAIS historia och derbyrivaliteten ur ett Blåvitt perspektiv.

Jens Hallberg

2024-05-06 09:20

De tidiga åren

Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap, mer känt som GAIS, grundades den 11 mars 1894 på Edlunds konditori och café i Vasastaden, Göteborg. Ursprungligen var föreningen inriktad på friidrott samt kamp- och styrkesporter. Efter några år introducerades fotboll till föreningens aktiviteter, vilket mötte hård intern kritik från medlemmar som inte ansåg att fotboll var en "riktig" idrott. Denna interna konflikt ledde till att föreningen tillfälligt upplöstes vid sekelskiftet. GAIS återuppstod dock några år senare när de gick ihop med Gårda SK som tog över namnet omkring 1903.

Dessa inre stridigheter och efterföljande fusion med Gårda under 1901–03 är en av förklaringarna till att man inte kunde ta upp kampen med IFK Göteborg, som grundades mer än 10 år efter det ursprungliga GAIS, om vilket lag som skulle utmana Örgryte om platsen som Göteborgs, och Sveriges, främsta lag. Medan IFK Göteborg och Örgryte IS utvecklade en intensiv derbyrivalitet, hade GAIS en mer undanskymd roll i Göteborgs fotbollsvärld, och det dröjde till 1915 innan klubben dök upp i den högsta nationella ligan. Redan vid den här tiden var styrkeförhållandena mellan lagen ytterst ojämna; fram tills dess hade IFK Göteborg vunnit 15 matcher mot GAIS fem, och hade redan säkrat två SM-guld (1908 och 1910).

Göteborgsalliansen

Runt 1919 började IFK Göteborg och Örgryte IS samarbeta för att locka internationella lag till staden och bjuda göteborgarna på högklassiga matcher. Ett par år senare blev även GAIS en del av detta samarbete, vilket så småningom blev känt som Göteborgsalliansen. Detta samarbete blev framgångsrikt och resulterade i över 160 matcher mot världskända lag såsom Arsenal, Real Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Milan och Inter. Samarbetet ledde även till skapandet av försäsongsturneringen Triangelserien. Dock minskade aktiviteten i samarbetet från mitten av 70-talet, och när GAIS drabbades av ekonomiska problem under 90-talet, köptes de ut från samarbetet av IFK Göteborg och Örgryte för 2 miljoner kronor.

Den gamla rivaliteten

GAIS vann sitt första svenska mästerskapsguld 1919, året efter IFK Göteborg vann sitt tredje, och fortsatte med att vinna ytterligare guld 1922 och 1930–31. Dessa år markerar klubbens storhetstid, när de regelbundet var ett av Sveriges främsta lag. Efter det tredje SM-guldet följde dock en nedgång, och laget åkte ur Allsvenskan. De kämpade sig tillbaka några år senare men hade då förlorat mycket av sin tidigare dominans i svensk fotboll. Trots detta hade GAIS en stark period under 40-talet och början av 50-talet, och vann, något överraskande, Allsvenskan 1953/54, vilket än idag är deras senaste ligaseger. Från 1960 och framåt har laget mestadels hållit till i andraligan (eller sämre) (41 säsonger av 64).

Stefan Selakovic tar sig förbi en Gaisförsvarare. Fotot togs den 21:a maj 2012 i samband med en bortamatch mot GAIS i Allsvenskan.
Stefan Selakovic tar sig förbi en Gaisförsvarare. Fotot togs den 21:a maj 2012 i samband med en bortamatch mot GAIS i Allsvenskan.

Legendaren

Gaisare pratar gärna om Karl-Alfred, och det är kanske inte så konstigt. Karl-Alfred Jacobssons insatser för GAIS är svåra att överskatta. Jacobsson föddes i Boston, USA, där han tillbringade sina första år innan familjen beslutade sig för att återvända till Sverige när han var fem år gammal. Med en svensk sjöman till far och en italienskfödd mor hade Jacobsson en internationell bakgrund som formade honom både som person och spelare.

Under sina tidiga år i Sverige började Jacobsson spela fotboll, först för Gårda BK i ungdomsåldern. Han visade tidigt prov på sina fotbollsfärdigheter och fortsatte sin karriär hos Redbergslids IK innan han tog steget till GAIS. Det var här, i GAIS, som Jacobssons karriär tog fart på allvar. Han etablerade sig snabbt som en av de främsta anfallarna i Allsvenskan och blev klubbens ledande målskytt under åtta av de tio säsonger han tillbringade där. Hans förmåga att göra mål var exceptionell, vilket framgår av hans imponerande facit där han blev allsvensk skyttekung tre säsonger i rad — 1951/1952, 1952/1953 och 1953/1954. Under sin tid i GAIS spelade Jacobsson 197 tävlingsmatcher och stod för totalt 145 mål.

Den moderna rivaliteten

GAIS återkomst till Allsvenskan 1988 efter ett 13 år långt uppehåll, markerade en kort men minnesvärd period, som trots sitt slut efter bara fyra år lämnade ett bestående intryck i Göteborgs derbyhistorik. Under dessa år var matcherna mellan GAIS och IFK Göteborg jämnt fördelade, med fyra vinster åt vartdera hållet hållet, vilket illustrerar en period av oväntad sportslig balans mellan lagen under en tid när IFK Göteborg annars dominerade svensk fotboll. 1992 markerade inte bara slutet på GAIS tid i Allsvenskan för den här perioden utan också början på ekonomiska strapatser som skulle kasta klubben in i en lång ökenvandring genom de lägre divisionerna. Exproffset Glenn Hysén, den blåvite legendaren och ärkeängeln, lockades till GAIS detta år under ovanliga förhållanden som inkluderade frikostiga löften om bland annat en nybyggd villa – en plan som kollapsade efter en tid när sponsorer drog sig ut och Hysén själv fick betala för färdigställandet. Efter detta blev, något orättvist kan man tycka, Glenn något av en syndabock för GAIS ekonomiska kollaps.

Efter en kortare period i Allsvenskan år 2000, som är minnesvärd enkom för att det var året när fem Göteborgslag huserade i Allsvenskan (Örgryte, Häcken och Västra Frölunda var de andra tre), återvände GAIS till Sveriges högsta fotbollsliga med full kraft år 2006, där de stannade fram till 2012. Under dessa år möttes GAIS och IFK Göteborg i flera heta derbymatcher. IFK Göteborg gick segrande ur dessa möten sju gånger, medan GAIS tog hem två vinster.

Det mest oförglömliga derbyt under denna period spelades den 5 oktober 2009. Matchen, som ägde rum på det nybyggda Gamla Ullevi, stod länge lika, 1–1. Det såg ut som att matchen skulle sluta oavgjort, ända till den tredje tilläggsminuten, när spänningen nådde sitt klimax. Gustav Svensson gjorde ett sista försök att bryta dödläget genom att skicka en ambitiös lobb mot GAIS straffområde. Bollen nådde Jakob Johansson, som med en skarpsinnig nick riktade den mot mål. I det ögonblicket, när publiken höll andan, dök Stefan Selakovic upp vid den bortre stolpen och styrde i sista sekund in bollen i nätet. Detta avgörande mål blev inte bara matchens höjdpunkt utan också ett av de mest spännande ögonblicken i det "nya" Gamla Ullevis historia.

Efter en överraskande femteplats i Allsvenskan 2011, blev 2012 ett katastrofår för GAIS. Laget blev inte bara degraderat från Allsvenskan utan skrev även in sig i historieböckerna som "historiens sämsta allsvenska lag på att vinna", genom sin rekordlånga vinstfria svit på 23 matcher, vilket överträffade Billingsfors och Örgrytes tidigare noteringar på 22 matcher.

År 2019 återupptog IFK Göteborg och GAIS sin rivalitet efter ett uppehåll på sju år, men den återförenande matchen i Svenska cupens gruppspel blev kortlivad. Under mötets gång, i början av den andra halvleken och vid ställningen 0–0, avbröts spelet abrupt när supportrar från IFK Göteborgs klack avfyrade raketer in mot planen. Denna händelse ledde till att matchen avbröts och initialt planerades att återupptas dagen därpå. Emellertid protesterade GAIS starkt mot att spela vidare, och vägrade återuppta matchen. På grund av dessa protester beslutade Svenska Fotbollförbundet att tilldömda GAIS en 3–0-seger.

Historiskt sett är inte detta första gången GAIS har vänt sig till protest för att söka rättvisa. Redan år 1915, efter en förlust i finalen i distriktsmästerskapet, framförde GAIS en protest mot Kamraterna. Anledningen var att Kamraterna använt en spelare som året innan spelat för Annedals FF i samma turnering. Protesten accepterades, och en omspelsmatch arrangerades där GAIS lyckades vända tidigare motgång till seger

Statistik och rekord

GAIS har flyttats ned från Allsvenskan åtta gånger och har vid tre tillfällen spelat i Sveriges tredjedivision. Inför årets säsong i Allsvenskan hade de senast spelat i Sveriges högsta division 2012. Lagen har mötts 270 gånger och hälften av dessa matcher (135) har vunnits av IFK Göteborg, medan GAIS segrat vid 73 tillfällen. I Allsvenskan har 99 matcher spelats mellan lagen och i dessa har IFK Göteborg stått som segrare 44 gånger och GAIS 29 gånger.

Största seger: 11-0 på hemmaplan i Göteborgsserien 10/9 1905.
Största förlust: 1-8 på bortaplan i Kvadratserien 18/7 1971.
Högsta publiksiffra: 50 690 på Ullevi i Division 2 Södra 20/5 1976.
Flest mål i en match: 4, Svarte Filip i Triangelserien 29/3 1925.
Flest antal mål mot GAIS: Erik Hjelm, 20 mål.
Flest hållna nollor mot GAIS: Anders Rydberg, 10 nollor.
Flest matcher mot GAIS: Anders Rydberg, 47 matcher.


Läs mer

1000 Änglar
Med fotbollslaget på julferier i det soliga Spanien
Derbykollen: GAIS (eller: Allt du inte behöver veta om våra lokalrivaler)
Du kunde ha hållit på Göteborgs IF
Varför kallas IFK Göteborg för Änglarna?
Fri lejd för Valter Lidén
Match 5000
Den ryske undersåten
Danskdödaren
Den okände grundaren
Kuppmakaren Carl Ekman
Blåvitts första tränare dog i Förintelsen
Den förste supportern
Blåvite Ove blev förste svensk i NFL
Den blåvite backhopparen
Dubble SM-guldvinnaren och slagskämpen som tog bandyn till Värmland
I begynnelsen var Säwa
Timmar från Allsvenskan
Alstams död chockade Kamraterna
Kairo och pingvinerna
Olycksfågeln Erik Hjelm
Fäder och söner
Utespelare som stått i mål för IFK Göteborg
Blåvita bröder