Den förste supportern
Johan August Åhsberg.

Den förste supportern

Supporterhistorik Utan att överdriva så skiljer sig dagens fotboll från den som spelades för 100 år sedan, på 1910- och 1920-talet, på nästan alla punkter. En av få konstanter är publiken, för redan på den tiden hade IFK Göteborg trogna anhängare som såg varenda match laget spelade – och sannolikt ingen mer hängiven än Johan August Åhsberg (1847–1927) från Örby i Marks kommun.

Jens Hallberg

2020-08-16 09:00

Åhsberg, som innan pensionen jobbade som inspektor vid Göteborgs hamnstyrelse föddes 1847 i Örby i Marks kommun, en by som idag har växt ihop med Kinna. Här träffade han Lotta Börjesdotter från grannbyn Berghem och de gifte sig 1884. Två år senare, 1886, och 18 år innan IFK Göteborg grundades, föddes deras son Eric Adolf, men då hade familjen redan lämnat Kinna-trakten och bosatt sig i Göteborgsstadsdelen Lundby.

1912 dyker en då 65-årig Johan August Åhsberg upp i medlemslistorna för första gången, och ett par år senare även hans son. Johan är överlägset äldst bland IFK Göteborgs medlemmar när han skrivs in för första gången, och självklart i dag den supporter till IFK Göteborg som föddes för längst tid sedan. Hade han levt idag hade han varit 173 år, och han var alltså redan 57 år när Säwa, Arthur Wingren och de andra ungdomarna grundade IFK Göteborg på det där caféet en dag i oktober 1904.

På läktarna börjar Johan på 1910-talet bli ett bekant ansikte, och kanske gäller det även hans son Eric. Publiken är på den här tiden ganska oberäknelig, och för många är det av förklarliga skäl bara de största matcherna som är aktuella – ekonomi och arbetstid begränsar valmöjligheterna för många. Alla har heller inte fastnat för ett enda lag ännu, utan man är mer ute efter att bli underhållen den lilla fritid man har tillgänglig. Det är inte ovanligt att det spelas flera matcher i rad eller att man kombinerar fotbollsmatcher med längdgrenar och musikframträdanden av olika slag.

För Johan är det dock annorlunda. Han går på så många matcher med IFK Göteborg han kan, och som pensionär har han tid att se det mesta i en tid när arbetsveckorna annars bestod av 6 dagar. Så fortsätter det år ut och år in, och drygt 10 år senare, vid 77 års ålder uppmärksammas han i medlemstidningen som inte bara den äldste medlemmen, utan även den som varit åskådare flest gånger.

Det är idag oklart om Johan följde IFK Göteborg innan sin pensionering 1912, men om han gjorde det var han kanske redan på plats när föreningen tog sina två första SM-guld 1908 och 1910 – men om han inte var det, är det inte säkert att han någon gång fick uppleva ett SM-guld på plats eftersom SM-finalen 1918 mellan IFK Göteborg och Helsingborgs IF spelades på neutral plan i Stockholm. Vad vi däremot med säkerhet kan fastställa är att han 1913 till 1917 fick uppleva fem raka seriesegrar i Svenska serien, som av vissa idrottshistoriker anses vara tidiga säsonger av dagens Allsvenska, och av andra som en föregångare till Allsvenskan. En upplevelse ingen av oss nu levande har fått möjlighet att vara med om.

Utdrag ur medlemsregistret 1914.
Utdrag ur medlemsregistret 1914.

När föreningen flyttade ut sina matcher till nybyggda Slottsskogssvallen 1923, blev det dock problematiskt för Åhsberg att ta sig ut till matcherna. Spårvagnsförbindelserna var på den tiden ganska dåliga, och även sträckan mellan hållplatsen och arenan började bli ansträngande för den vid det laget 77-årige Åhsberg, särskilt i Göteborgs så ofta bistra väderlek. Till hans stora glädje övergav IFK Göteborg dock gradvis Vallen året därpå, så sin sista tid i livet kunde Johan återigen se sitt älskade IFK Göteborgs alla matcher utan större svårigheter.

Utöver att vara kanske det mest bekanta ansiktet i publikhavet på IFK Göteborgs matcher på 1910- och 1920-talen, så blev han med tiden också en mycket kunnig fotbollstyckare, något han tog fasta på genom att i samband med matcher, både före och efter, knata in i omklädningsrummet och dela med sig av sina råd och tips, både till spelare och lagledare – tips som faktiskt heller inte lämnades obeaktade alla gånger. Han fungerade här också som en ivrig pådrivare och kom med uppmuntrande ord och ville gärna veta vad spelarna själva trodde om den kommande matchens utgång, och hur de tänkte vinna den.

På sin 80-årsdag, den 13:e april 1927 uppmärksammades han av föreningen genom ett överlämnande av föreningens fana i miniatyr samt en blomsterkvast, vilket gladde honom mycket. Bara nio dagar senare somnade han in för sista gången, men än idag, drygt 93 år senare, är han att betrakta som en av våra största supportrar någonsin - och definitivt den förste.

Läs mer

Fäder och söner
Blåvitts första tränare dog i Förintelsen
Den förste supportern
Blåvite Ove blev förste svensk i NFL
Den blåvite backhopparen
Dubble SM-guldvinnaren och slagskämpen som tog bandyn till Värmland
I begynnelsen var Säwa
Timmar från Allsvenskan
Alstams död chockade Kamraterna
Kairo och pingvinerna
Olycksfågeln Erik Hjelm
Utespelare som stått i mål för IFK Göteborg
Blåvita bröder