Varför kallas IFK Göteborg för Änglarna?

Varför kallas IFK Göteborg för Änglarna?

Historia Det finns åtskilliga versioner av hur smeknanmet "Änglarna" tillkom, men stämmer någon av dem verkligen? Var det tidningsutdelaren Bengt Nilsson som myntade uttrycket, eller var det lagledaren Anders Bernmar? Eller någon annan?

Jens Hallberg

2024-01-10 11:38

Kolportören Bengt Nilsson
Nyligen gick Aftonbladet TV ut med sitt "facit" (vilket även är den version som Wikipedia förespråkar, med källa Idrottsarvet 2003) och slog fast att namnet uppkom efter att Blåvitt på 50-talet besegrat AIK med 5–3 (Blåvitt besegrade AIK med 5-3 1952-08-17 och 1955-06-05) efter att tidningsutdelaren Bengt Nilsson glad i hågen klivit in på en pub och proklamerat att laget hädanefter bara kunde kallas för änglarna, något som ett gäng journalister snappade upp. Dagen efter hade tidningen Ny Tid ett dubbeluppslag om matchen på temat "Änglarna", komplett med en teckning av karikatyrtecknaren Gunnar "Bong" Bongberg.

The Angels of Gothenburg
En annan version är att smeknamnet uppkom när IFK Göteborg skulle möta Linfield i Europacupen 1959, och ombads meddela vilket smeknamn supportrarna använde till matchens programblad. Precis innan dess hade den hängivne supportern Henry Ek, lyrisk över Kamraternas vackra kombinationsspel, ropat "Vecka änglar!" så det skallade över planen. IFK-ledningen tyckte att den benämningen lät utmärkt, särskilt i den engelska översättningen, så de meddelade irländarna att var man kallade IFK Göteborg för "The Angels", vilket fick fäste. Den irländska pressen, med Belfast Telegraph och dess upplaga av 1 miljon exemplar i förarsätet, berättade i helsidor om matchen mot "The Angels of Gothenburg".

Helgonen
Alternativ tre är att "When the Saints Go Marching In" började användas som kampsång i början av 60-talet, och i och med att man sjöng om helgon fick något ljushuvud idén att istället börja använda det klart roligare "änglarna" istället, något som sedan anammades av allt fler.

Rövarn
En fjärde version är att legendaren Anders "Rövarn" Bernmar (vid tillfället lagledare för Djurgården) myntade smeknamnet efter en hård match när han svarade "ni spelade inte som några änglar ni heller" efter att Kamratledningen klagat på Djurgårdarnas fula spel.

Anders Bernmar och Bebben
Anders Bernmar och Bebben

Det finns fler, men vi kan stanna där. Första gången "Änglarna" nämns i pressen som benämning på IFK Göteborg är hösten 1951 i tidningen Arbetartidningen som nämner att det är namnet som används av de mest inbitna supportrarna. Samma tidning fortsätter använda begreppet, oftast som "de blåvita änglarna" löpande därefter, och det snappas även upp av andra tidningar. Vi kan därmed avskriva de tre första teorierna, eftersom detta är innan AIK-matcherna, Linfield-mötet och kampsången. Anders Bernmar-teorin är dock fortsatt giltig, eftersom han var lagledare i Djurgården under två möten innan benämningen dyker upp i Arbetartidningen, men en del talar ändå emot den teorin. Först och främst så var uttrycket "ni var inga änglar precis" och liknande väldigt vanligt, det användes flitigt för att beskriva allt som inte gick rätt till. Eftersom det dessutom uttrycktes i negativ bemärkelse, som något de blåvita spelarna inte var, ter det sig också osannolikt att denna vanliga fras skulle fått fäste i IFK-ledningen på något sätt och därefter sipprat ut som ett vedertaget smeknamn.

Så vad är då sanningen?

Som så många andra smeknamn går det kanske inte att få reda på det fullt ut. Alla kan vara sanna så till vida att de alla kan ha bidragit till att göra "Änglarna" mer välkänt i större kretsar. Begreppet var bevisligen någorlunda vedertaget redan på det tidiga 50-talet, så teorierna som handlar om att det tillkom i mitten av 50- eller början av 60-talet handlar kanske snarare om att det var då det fick fäste i bredare kretsar. Helt klart är att det är då det börjar användas fullt ut av riksmedia i alla fall.

Någonstans började det hela dock. Någon var först med att kalla IFK Göteborg för Änglarna. Kanske går det rent av att spåra händelseförloppet tillbaka till början av 1948...

Vårsäsongen 1948 gick Elfsborg som tåget i Allsvenskan och redde ut den trassliga situation som laget försatt sig i under höstsäsongen (Allsvenskan spelades höst-vår på den tiden) genom att slå Halmia, GAIS, Helsingborg, blivande seriemästarna Norrköping och Degerfors innan de åkte på däng mot Blåvitt den 27:e maj i näst sista omgången. Dagen efter matchen är tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning lyrisk över det blåvita spelet mot "vårens lag", under ledning av anfallsesset Gunnar Gren. Under rubriken "Strålande IFK-spel gav 2–0" kunde man läsa att "Kamraterna hade sin vackra dag igår, alla elva spelade som änglar och demonstrerade ett så rätlinjigt och precist kortpassningsspel, att det var en fröjd att skåda. Allting lyckades och bättre än i går har Gren & Co. säkerligen inte spelat i år, det omvittnades från alla håll och kanter i segrarlägret".

Kanske är denna lilla text urkällan till begreppet. Kanske läste en grupp supportrar dessa rader dagen efter en fantastisk match och fastnade för beskrivningen om sitt lag som änglar och satte igång en snöboll i rullning som sakteliga bara växte och växte... Eller kanske inte. Jakten på den absoluta sanningen går vidare.Läs mer

Varför kallas IFK Göteborg för Änglarna?
Fri lejd för Valter Lidén
Match 5000
Den ryske undersåten
Danskdödaren
Den okände grundaren
Kuppmakaren Carl Ekman
Blåvitts första tränare dog i Förintelsen
Den förste supportern
Blåvite Ove blev förste svensk i NFL
Den blåvite backhopparen
Dubble SM-guldvinnaren och slagskämpen som tog bandyn till Värmland
I begynnelsen var Säwa
Timmar från Allsvenskan
Alstams död chockade Kamraterna
Kairo och pingvinerna
Olycksfågeln Erik Hjelm
Fäder och söner
Utespelare som stått i mål för IFK Göteborg
Blåvita bröder