Olycksfågeln Erik Hjelm
Erik Hjelm i en match mot AIK på Stockholms Stadion 1917.

Olycksfågeln Erik Hjelm

Biografi Erik Hjelm är en av sammanlagt 89 spelare som gjort 100 eller fler matcher för IFK Göteborg i Allsvenskan, och han har gjort hela 413 A-lagsmatcher. Bakom statistiken döljer sig dock ett dramatiskt liv med hinder som stoppat de flesta. Men inte Erik.

Jens Hallberg

2020-04-24 08:55

Erik Hjelm Föddes i Alingsås 1893 till Johan Edvard Johansson och Matilda Johansdotter. Han var nummer tre i barnaskaran och hade två äldre systrar och fyra yngre syskon, bland andra fotbollsspelande Alf och Harry, och en av hans systrar gifte sig med Valter Lidén som var med och vann Blåvitts första SM-guld 1908. Bara några år efter hans födsel flyttade familjen till Mariedal, som låg ungefär där gamla SKF-fabriken ligger idag. Där blev man dock inte långvariga utan snart gick flytten till Jonsereds Fabriker där den tonårige Erik jobbade som väveriarbetare. Som 14-åring började han spela för Jonsereds IF, 1911 tog han steget till ÖIS och 1912 värvades han till IFK Göteborg där han snabbt blev ordinarie i elvan och en viktig samarbetspartner till stjärnforwarden Erik Börjesson.

Kort efter SM-guldet 1918 insjuknade han i spanska sjukan, men överlevde. De många dödsrunorna i den tidens medlemstidning avslöjar att det var det verkligen inte alla som gjorde. Året efter låg han på en bänk och vilade under en rast från arbetet på kugghjulsfabriken när en glasskärva från ett trasigt fönster i taket ramlade ner och träffade honom rakt i ögat. Han fördes till Sahlgrenska där man efter flera dagars vård tvingades ge upp försöken att rädda ögat. I medlemstidningen tackade man honom för lång och trogen tjänst, men Erik ville annorlunda och kämpade sig tillbaka och spelade A-lagsfotboll med porslinsöga för Blåvitt i ytterligare 10 år, hela 1920-talet, och hittade trots sitt handikapp målet 37 gånger i Allsvenskan.

Hjelms olyckor stannade dock inte där - under en turné med IFK Göteborg skadade han handen allvarligt i en olycka, och han förlorade tidigt sin hustru. Något år senare gifte han om sig, bildade familj, och vann efter karriären Blåvitts första Allsvenska titel 1934/35 som tränare, bredvid jobbet som kontrollant på Asea.

I landslaget debuterade Erik Hjelm mot Norge 1913, och han noterades totalt för 20 landskamper och 2 mål. Bland höjdpunkterna får man räkna in OS i Antwerpen där Sverige nådde kvartsfinalerna och åkte ut mot Holland efter förlängning.

Utöver SM-guldet 1918 var han även med och vann Svenska serien, föregångaren till Allsvenskan, hela fem gånger. Som vänsterinner spelade han under sin långa karriär bredvid tre av föreningens största stjärnor, centerforwarderna Erik Börjesson, Murren Karlsson och Svarte Filip, och mycket av deras stjärnglans hade spelintelligenta Hjelm en stor del i. Vid sitt frånfälle 1975 var han bosatt i Kåhög, inte långt från det område i Partille familjen flyttat till, omkring 70 år tidigare.

Läs mer

Blåvite Ove blev förste svensk i NFL
Den blåvite backhopparen
Dubble SM-guldvinnaren och slagskämpen som tog bandyn till Värmland
I begynnelsen var Säwa
Timmar från Allsvenskan
Alstams död chockade Kamraterna
Kairo och pingvinerna
Olycksfågeln Erik Hjelm
Utespelare som stått i mål för IFK Göteborg
Blåvita bröder